przepisy wytrawnie

1
Grillowane warzywa z przyprawami
Składniki:

Kalafior, marchew, groszek cukrowy, bakłażan, masło klarowne, czosnek, sól, pieprz, bazylia, oregano.

Sposób przygotowania:

Kalafior podzielić na różyczki, bakłażan i marchew pokroić w grube plastry. Wszystkie warzywa podsmażyć na maśle klarownym dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

2
Krem z brokułów
Składniki:

Świeży brokuł, seler, pietruszka-korzeń, cebula, czosnek, śmietana 18%, serek topiony-śmietankowy, płatki ryżowe, sól, pieprz, ziarenka smaku, koperek.

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa wrzucamy do wrzątku i gotujemy, aż zmiękną. Dodajemy przyprawy, płatki ryżowe i serek topiony. Wszystko razem blenderujemy. Na końcu dodajemy śmietanę i posiekany koperek.

3
Sałatka z rukoli
Składniki:

Sałata lodowa, rukola, pomidorki koktajlowe, świeży ogórek, ser typu feta, sok z cytryny, jogurt grecki, czosnek, ocet cytrynowy, sól, pieprz kolorowy.

Sposób przygotowania:

Porwaną na kawałki sałatę lodową oraz rukolę układamy na talerzu. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i kostki sera feta. Mieszamy jogurt z sokiem cytrynowym, octem i pieprzem dodając wyciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy sosem sałatkę.

4
Kanapki biedronki
Składniki:

Liście sałaty, szynka drobiowa, ser żółty, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, ziarna sezamu, kiełki rzodkiewki, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Na wafel kładziemy kolejno sałatę, szynkę lub ser żółty. Pomidorki przekrawamy na pól i układamy na sałacie dekorując oliwką i słonecznikiem. Posypujemy kiełkami i pietruszką.

5
Kanapka z awokado i rukolą
Składniki:

Rukola, awokado, kiełki rzodkiewki, ziarna słonecznika.

Sposób przygotowania:

Na wafel układamy kolejno rukolę, plastry awokado, kiełki rzodkiewki. Posypujemy ziarnami słonecznika.

6
Kanapka z wędliną salami
Składniki:

Liście sałaty, salami, świeża czerwona papryka, ogórek kiszony.

Sposób przygotowania:

Na wafel kładziemy sałatę oraz salami. Dekorujemy papryką pokrojoną w paski oraz ogórkiem konserwowym.

7
Kanapka z łososiem
Składniki:

Łosoś wędzony, świeży ogórek, czarne oliwki, serek śmietankowy, koperek.

Sposób przygotowania:

Wafel smarujemy białym serkiem. Następnie układamy pokrojonego w plastry ogórka oraz łososia. Dekorujemy czarnymi oliwkami i koperkiem.

8
Kanapka z szynką parmeńską
Składniki:

Szynka parmeńska, pomidor, czarne oliwki, liście bazylii.

Sposób przygotowania:

Szynkę układamy na waflu. Na szynkę kładziemy pokrojonego na ćwiartki pomidora oraz oliwki. Dekorujemy liśćmi bazylii.

9
Kanapka z serem pleśniowym i winogronem
Składniki:

Liście strzępiastej sałaty, ser pleśniowy błękitny, winogrono czerwone.

Sposób przygotowania:

Sałatę układamy na waflu. Na sałatę kładziemy ser pokrojony w trójkąciki oraz połówki winogrona.

10
Kanapka z figami i szynką parmeńską
Składniki:

Serek mascarpone, figi suszone, szynka parmeńska, pomidor, rukola.

Sposób przygotowania:

Wafel smarujemy serkiem mascarpone. Figi kroimy w plastry i układamy na serku. Następnie kładziemy zwinięty plaster szynki oraz pomidora. Posypujemy rukolą.

11
Kanapka z szynką wędzoną z kurczaka
Składniki:

Liście sałaty, wędzona szynka z kurczaka, świeża czerwona papryka, kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Na wafel kładziemy sałatę, następnie plastry szynki zwinięte w rulonik. Dekorujemy papryką pokrojoną w paski oraz kiełkami.

12
Kanapka z szynką z indyka i jajkiem
Składniki:

Liście strzępiastej sałaty, szynka z indyka, jajo na twardo, rzodkiewka, szczypiorek, majonez.

Sposób przygotowania:

Sałatę układamy na waflu, następnie szynkę, jajko oraz pokrojoną rzodkiewkę. Dekorujemy szczypiorkiem i majonezem.

13
Kanapka z łososiem i sosem czosnkowym
Składniki:

Łosoś wędzony, jogurt naturalny, majonez, koperek, czosnek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Jogurt mieszamy z majonezem, koperkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na wafel. Następnie układamy plastry łososia. Dekorujemy koperkiem.

14
Kanapka z serem pleśniowym i truskawkami
Składniki:

Serek pleśniowy błękitny, serek biały śmietankowy, truskawki, ziarna dyni.

Sposób przygotowania:

Wafel smarujemy serkiem śmietankowym. Układamy połówki truskawek oraz ser pleśniowy pokrojony w trójkąciki. Posypujemy ziarnami dyni.