przepisy zdrowo

1
Serek ziarnisty z konfiturą z żurawiny
Składniki:

Ziarnisty biały serek, konfitura z żurawiny, liście mięty.

Sposób przygotowania:

Wykładamy serek na wafel. Na serek kładziemy konfiturę. Dekorujemy liśćmi mięty.

2
Jogurt wiśniowy z konfiturą wiśniową
Składniki:

Jogurt wiśniowy, konfitura wiśniowa.

Sposób przygotowania:

Na wafel wykładamy jogurt. Na środku polewamy konfiturą wiśniową.

3
Konfitura z moreli
Składniki:

Konfitura z moreli, płatki migdałowe, limonka, liście mięty

Sposób przygotowania:

Wafel smarujemy konfiturą. Dekorujemy płatkami migdałowymi oraz plastrem limonki i liśćmi mięty.

4
Jaglany mus czekoladowy z żurawiną suszoną
Składniki:

½ szkl. ugotowanej kaszy jaglanej, orzechy nerkowce, migdały, 2 łyżeczki wiórek kokosowych, daktyle, 2 łyżki kakao, szczypta soli, żurawina suszona.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem żurawiny) miksujemy dolewając niewielką ilość wody-do uzyskania pożądanej konsystencji. Mus przekładamy na wafel, posypujemy suszoną żurawiną. Dekorujemy orzechami nerkowca.

5
Płatki owsiane z jagodami Goji
Składniki:

Płatki owsiane, mleko, jagody goji, orzechy w czekoladzie, banan, cynamon.

Sposób przygotowania:

Owsiankę gotujemy na mleku, dodając na końcu rozdrobnione orzechy w czekoladzie. Posypujemy jagodami goji i dekorujemy bananem.

6
Bardzo zielona sałatka
Składniki:

Avocado, groszek cukrowy, zielony ogórek, szczypiorek, kiełki rzodkiewki, słonecznik prażony, oliwa z oliwek, sok z cytryny, syrop z agawy.

Sposób przygotowania:

Groszek blanszujemy. Obrany ogórek i awokado kroimy w dużą kostkę. Składniki mieszamy, dodajemy szczypior i słonecznik. Sałatkę polewamy sosem z oliwy, syropu z agawy i cytryny. Dekorujemy kiełkami.

7
Chłodnik ogórkowy
Składniki:

Kefir, jogurt naturalny, ogórek świeży, rzodkiewka, koperek, czosnek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Mieszamy kefir z jogurtem, dodajemy starty na tarce ogórek, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Na wafel kładziemy pokrojony w kosteczkę ogórek i rzodkiewkę.

8
Sałatka Caprese
Składniki:

Ser mozzarella, pomidor, oliwa z oliwek, ocet winny, świeże zioła bazylii.

Sposób przygotowania:

Pomidory oraz ser kroimy na grube plastry. Układamy na półmisku na przemian ser, pomidory i bazylię. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy i octu winnego.

9
Mieszanka meksykańska z pędami bambusa
Składniki:

Groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, papryka konserwowa, papryka chili, pędy bambusa, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Groszek i kukurydzę odcedzamy i mieszamy razem z pokrojoną w kosteczkę papryką konserwową i papryką chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na wafel i dekorujemy pędami bambusa oraz papryką chili.

10
Szparagi
Składniki:

Zielone szparagi, ser typu feta, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, masło klarowne, świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła ok.10 min (zielone szparagi nie wymagają obierania-obcinamy tylko zdrewniałe końcówki). Wykładamy szparagi na talerz, polewamy masłem klarownym. Na szparagi kładziemy ser feta, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz pomidorki. Dekorujemy liśćmi bazylii.

11
Dorsz gotowany na parze
Składniki:

Filet z dorsza, świeży ogórek, czerwona cebula, cytryna, koperek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na parze. Ogórka kroimy w kosteczkę, cebulę w paseczki. Układamy na talerzu rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ogórkiem i cebulą. Dekorujemy koperkiem i plasterkiem ogórka.